Υγεία της καρδιάς, συναισθήματα και EFT

Γιώργος Χαριτάκης: Δεν υπάρχουν ανίατες ασθένειες, αλλά ανίατοι ασθενείς

Επηρεάζουν τα συναισθήματα το όργανο της καρδιάς και με ποιον τρόπο;
 
Η καρδιά είναι ένα όργανο που έχει πάρα πολλές επιρροές, τόσο από ορμόνες όσο από και νεύρα. Ό,τι συναίσθημα δημιουργείται στον άνθρωπο προκαλεί έκλυση ουσιών και διέγερση νευρώνων που καταλήγουν στην καρδιά και τη βάζουν στην κατάσταση να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, δηλαδή να πολεμήσει, να φύγει ή να μείνει ακίνητη. Τα συναισθήματα έχουν συνεπώς πολύ μεγάλη σημασία για τη λειτουργία και την απόδοση της καρδιάς. 

Υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα;

Θα έλεγα ότι όχι μόνο υπάρχουν κακά αλλά ακόμη και καταστροφικά συναισθήματα, όπως βέβαια υπάρχουν και αναζωογονητικά. Ζούμε στην εποχή που μας κατευθύνουν με την τρομοκρατία κάθε μέρα. Συνεχώς μας τρομάζουν: «Μην τρως αυτό, θα πεθάνεις», «Δεν παίρνεις βιταμίνες, θα πεθάνεις», «Καπνίζεις, θα πεθάνεις», «Κολυμπάς, θα πνιγείς». Βρισκόμαστε διαρκώς σε μια αδικαιολόγητη κατάσταση πανικού και τρόμου. Πρέπει όμως ο άνθρωπος να εκπαιδευτεί ώστε να αντιμετωπίζει με συνετό τρόπο τις δυσκολίες. Δεν μπορεί να κλεινόμαστε σπίτι επειδή βρέχει. Χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με συνετό τρόπο και να λειτουργούμε με τις συνθήκες που υπάρχουν. Για να σας το πω κι έτσι, άλλοι βρέχονται και άλλοι ζουν στη βροχή. Πρέπει, επομένως, να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις μεταβολές της κοινωνίας και να ισορροπούμε ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική για να είμαστε λειτουργικοί σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. 

Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν την επιρροή των συναισθημάτων στην καρδιά;

Τα τελευταία 30 χρόνια, η δυτική επιστήμη έχει στραφεί στην παρατήρηση, στη μελέτη και στην τεκμηρίωση των επιρροών που έχουν τα συναισθήματα στην καρδιά. Ασκήσεις γνωστές από την Ανατολή, ασκήσεις γιόγκα που επηρεάζουν την καρδιά και τη λειτουργία του οργανισμού τεκμηριώθηκαν. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και συστήνονται προγράμματα ασκήσεων για να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και να ζούμε καλύτερα. Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο είναι η «Συναισθηματική Νοημοσύνη» του Ντάνιελ Γκόλμαν, γιατί άλλαξε την πορεία της σκέψης στη Νευροφυσιολογία, στην Ψυχολογία, στην Ψυχιατρική και γιατί δείχνει πως ο άνθρωπος μπορεί να καλλιεργήσει τα θετικά συναισθήματα και να αποφεύγει τα αρνητικά, με τα οποία δυστυχώς μας τρέφουν καθημερινά.

Είναι σαφές πως τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την καρδιά. Τα θετικά συναισθήματα, όμως, επηρεάζουν το όργανο της καρδιάς;

Ο εγκέφαλος, ανάμεσα στις άλλες λειτουργίας του, διαθέτει μια περιοχή μνήμης, τον ιππόκαμπο, που αντιστοιχεί στη μνήμη των γεγονότων χωρίς συναίσθημα. Υπάρχει όμως και η αμυγδαλή, που είναι το συναίσθημα των γεγονότων. Τα συναισθήματα ταξιδεύουν πιο γρήγορα από τη σκέψη. Άρα, όταν έχουν δημιουργηθεί μοτίβα λειτουργίας στον οργανισμό μας, τότε η αμυγδαλή αντιδρά ακαριαία και η λογική δεν ελέγχει το συναίσθημα, με άμεσο αποτέλεσμα στην καρδιά. Δυστυχώς έχουμε πολλά καταγεγραμμένα μοτίβα λειτουργίας από την παιδική μας ηλικία. Αυτά τα μοτίβα είναι αρνητικά για την υγεία αλλά μπορούμε να τα αλλάξουμε, και μάλιστα υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες ασκήσεις που μας βοηθούν, σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά και σε μεγάλα ιατρικά κέντρα.

Το σύστημα ασκήσεων που επιλέγουμε εμείς στο Human Balance, είναι η Emotional Freedom Technique. Αυτό που είναι μοναδικό  σχετικά με το EFT, είναι το πώς συνδυάζει την ανατολική σοφία με τα «σημεία μεσημβρινών», στο σώμα μας, με την παραδοσιακή δυτική ψυχοθεραπεία.  Η πρακτική συνίσταται στο να χτυπάτε με τα δάχτυλά σας σε συγκεκριμένα σημεία του μεσημβρινού ενώ μιλάτε ταυτόχρονα για ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων. Επειδή το EFT προσεγγίζει ταυτόχρονα το άγχος σε φυσικά και συναισθηματικά επίπεδα, το EFT σας δίνει το καλύτερο από τους δύο κόσμους, του σώματος και του μυαλού, μιας και προσφέρει τα οφέλη του να κάναμε ένα μασάζ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ψυχοθεραπείας.

Το EFT έχει την δυνατότηα να αποκτά πρόσβαση στην αμυγδαλή, το αμυγδαλωτό αυτό τμήμα του εγκεφάλου μας στην οποία αναφέρετε ο καρδιολόγος κ. Χαριτάκης, που προκαλεί την αρνητική αντίδραση του σώματός μας στο φόβο, μια διαδικασία την οποία αποκαλούμε συχνά ως αντίδραση «πάλης ή πτήσης», που την καθιστά τόσο ισχυρή.

Πάνω απο 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χρησιμοποιήσει το EFT και αυτό που είναι τόσο συναρπαστικό είναι η απίστευτη ανακούφιση των προβλημάτων όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η αϋπνία, καθώς και ο σοβαρός φυσικός πόνος, ακόμα και ασθένειες, ζητήματα το οποία έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καρδιά μας.

Λεπτομέρειες για το EFT μπορείτε να βρείτε εδώ: https://humanbalance.gr/eft/

Την συνέχεια της συνέντευξης του κ. Γιώργου Χαριτάκη μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.ethnos.gr/open-life/86154_giorgos-haritakis-den-yparhoyn-aniates-astheneies-alla-aniatoi-astheneis